Barn & träning

Det rapporteras att barn rör på sig för lite och det är skrämmande. Centrum för idrottsforskning gjorde hösten 2016 en undersökning om barns aktivitet och den visade att endast 44% av pojkarna och så lite som 22 % av flickorna rörde på sig tillräckligt varje dag. Läkare rekommenderar 60 minuters aktivitet varje dag, och det kommer de alltså inte upp i!img_0049

Ett stort ansvar vilar såklart på föräldrar och vårdnadshavare framför allt. Vi måste bli bättre på att aktivera barnen.

Ska då barn träna tex undrar säkert många. Jaaaa säger jag! Det är mycket allvarligare och skadligare för ett barn att sitta inne och spela dataspel flera timmar varje dag än det är att träna flera timmar varje dag. Tyvärr tittar många snett på föräldrar som gör massa aktiva saker med sina barn, att de inte kan få slappa och ta det lugnt.

Det är sällan barn blir övertränade. Barn har en underbar förmåga att lyssna på sina kroppar- blir de trötta då vilar de. Det är helt ok att ha flera olika fysiska aktiviteter varje vecka.

img_0758

Här är några tips:

# Inför fredagsfys, istället för eller innan fredagsmys. Ni kan tex leka kull i trädgården, gå till lekparken, simma, åka inlines, cykla, jogga, lekträna i trappor, arrangera cirkelträning för hela familjen- bjud in kompisarna åxå, garanterat uppskattat och roligt.

# Gör aktiva saker med era vännner istället för att ta en fika. Gå en promenad, träna ihop, cykla, åk skidor.

# För varje halvtimma man spenderar med stillasittande så måste man avbryta med 5-10 aktivitet. Springa runt huset, göra armhävningar, grodhopp, plankan tex.  Kolla filmer på youtube för inspiration.

# Transportträna. Cykla eller gå till fritidsaktiviteterna, stranden, fiket, skolan etc.  Man måste kanske inte skjutsa överallt.

# Skapa en ny rutin för familjen där ni gör nåt aktivt på helgerna. Kanske kan man ha en skärmfri dag oxå.

img_0030

Läs gärna mitt andra blogginlägg med samma tema FAMILJEBOOTCAMP PÅ STRANDEN OCH VIKTEN AV RÖRELSE FÖR HÄLSAN/ FAMILY BOOTCAMP ON THE BEACH AND THE IMPORTANCE OF EXERCISING FOR HEALTH

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s